Diós batyu
Hozzávalók: - 30 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 5 tojássárgája
A töltelékhez: - 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 tojásfehérje
Elkészítés: A lisztet szitáld egy tálb, szórd bele a cukrot. Morzsold el a vajjal, majd a tojások sárgájával gyúrd kemény tésztává. Fóliába csomagolva tedd félra pihenni, amíg a töltelék készül. A töltelékhez a darált diót vegyítsd össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd az egészet óvatosan keverd a tojásfehérjékből vert habbá. A tésztát sodord túddá, vágd kis diónyi darabokra, 35-40 darab lesz belőle. Ezeket egyenként nyújtsd lisztezett deszkén késfokvékonyságúra, tegyél mindegyik közepére egy-egy kiskanálnyi töltelékhalmocskát. Csippentsd össze a tésztaszeleteket, mint egy kis batyut, és sorakoztasd sütöpapirral borított tepsire. Előmelegített sütöben, 180 fokon süsd szép halvány aranyszínűre. Még melegen hintsd meg porcukorral.
Ananász kockák bambusz pálcikán
Hozzávalók: - 1 szép érett ananász
- 4 dkg vaj
- 1 kiskanál porcukor
- néhány csepp vanília aroma
A mártáshoz: - 2 tojás sárgája
- 5 dkg porcukor
- őrölt fahéj és szegfűbors
Elkészítés: Először a mártást készítsd el. Ehhez a tojássárgákat porcukorral verd habbá. Ízesítsd őrölt fahéjjal, szegfűborssal, majd hűtsd le. Az ananász húsát vágd kockára, és fűzd bambusz pálcára. A felforrósított vajon egyszer-kétszer a kis gyümölcsnyársakat, majd hintsd me porcukorral, és süsd addig, amíg szépen karamellizálódik. Csepegtetsd meg vanílliaaromával, s azon forrón tálald a hideg-habos mártással. Előételként és csemegeként is kímálhatod, mindenképp sikere lesz.
Tipp: A bambusz pálcika lehet hurka pálca is és az ananász lehet konzerv.
Dominó
Hozzávalók: - 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 3 evőkanál méz
- 1 szelet reszelt étcsokoládé
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 2 evőkanál citromlé
- 15-20 dkg porcukor
A díszítéshez: - 3-4 szelet étcsokoládé
Elkészítés: A porcukrot keverd habosra a tojásokkal, majd csorgasd bele a megmelegített mézet. Reszeld bele a csokoládét, majd a sütőporral elvegyített lisztet is dolgozd bele. A masszát simítsd a sütőpapírral bélelt tepsibe fél cm vastagon, majd előmelegített sütőben, 175 fokon 25-30 perc alatt süsd meg. Ha kihűlt, a tetejét vond be fehér cukormázzal. Ehhez a citromlevet annyi porcukorral keverd össze, hogy sima, tejsűrűségű masszát kapj. Vékonyan terítsd el a tészta tetején. Ha megszilárdult, vízbe mártott késsel vágd dominó nagyságú téglalapokra. Gőz felett megolvasztott csokoládéval "pettyezd" ki a dominókat.
|